Anak Tiri Najib Yang Juga Produser ‘Wolf of Wall Street’ Riza Aziz Kehilangan Hartanah Bernilai RM248.7 Juta Yang Berkaitan Dengan Kes 1MDB

LOS ANGELES : Riza Aziz (gambar), pengasas bersama Red Granite Pictures dan pengeluar “The Wolf of Wall Street,” telah menolak tuntutannya sebanyak AS $ 60 juta (RM248.7 juta) termasuk harta tanah dan aset lain yang mewah , dan poster litograf untuk filem 1927 “Metropolis.”

Pendakwa raya AS mengemukakan tuntutan untuk merampas harta itu pada 2016 dan 2017, sebagai sebahagian daripada penyiasatan global terhadap penjarahan 1MDB, sebuah dana pembangunan negara Malaysia. Pendakwa percaya sekurang-kurangnya AS $ 4.5 bilion (RM18.6 bilion) telah dijarah dari dana tersebut dalam skema yang diatur oleh Jho Low, seorang pembiaya Malaysia yang masih bersembunyi.

Dana itu digunakan untuk membeli harta tanah mewah, kapal layar, karya seni dan untuk mengadakan pesta mewah.

Aziz, anak tiri bekas perdana menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak, menghadapi tuduhan jenayah di Malaysia kerana mencuci wang AS $ 248 juta (RM1.02 bilion). Tetapi caj tersebut dijatuhkan pada bulan Mei sebagai pertukaran untuk pengembalian aset bernilai AS $ 107 juta (RM443.6 juta).

Red Granite Pictures sebelum ini bersetuju pada tahun 2018 untuk membayar AS $ 60 juta (RM248.7 juta) hasil filemnya untuk menyelesaikan tuntutan pelucutan aset yang dibawa oleh pendakwa raya AS. Leonardo DiCaprio juga mengembalikan tiga karya seni – termasuk Picasso – yang telah diberikan kepadanya oleh tokoh-tokoh dalam skandal itu, serta patung Oscar Marlon Brando.

Berdasarkan perjanjian yang diajukan di mahkamah pada hari Rabu, Aziz juga melepaskan tuntutannya terhadap tiga harta tanah yang mewah: “Pyramid House” di Beverly Hills, sebuah duplex penthouse di menara Park Laurel di Manhattan dan sebuah rumah bandar London. Dia juga kehilangan tuntutan AS $ 28 juta (RM116 juta) yang disimpan dalam akaun bank Huntington National dan poster “Metropolis”.

Aset yang dirampas termasuk hasil penjualan dari syarikat penyelenggaraan Kentucky di mana Aziz mempunyai kepentingan, menurut pendakwa raya.

Aziz tidak mengakui melakukan kesalahan di bawah perjanjian tersebut.

Dana tersebut akan “digunakan untuk kepentingan rakyat Malaysia setelah pemotongan biaya yang berkaitan dengan pemerintah,” menurut ketentuan.

Menurut pendakwa raya, kerajaan AS kini telah membantu pemulihan AS $ 1.1bil (RM4.56bil) untuk menggelapkan aset 1MDB. – Variety.com

Sumber : The Star

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Jangan lupa untuk subscribe Facebook, Instagram & Juga Twitter @CherasDaily untuk info baharu dan terkini!

PERHATIAN: Pihak Cheras Daily  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir dengan bijak terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Cheras Daily juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*