BPN 2.0 Keputusan Rayuan Boleh Disemak Hari Ini. Dapatkan Pautan Disini

Kerajaan melaksanakan proses semak silang permohonan baharu dan rayuan bagi Bantuan Prihatin Nasional 2.0 (BPN 2.0).

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, pembayaran bagi permohonan baharu dan rayuan yang lulus akan dibuat dalam Januari ini.

“Proses penunaian BPN 2.0 di Bank Simpanan Nasional (BSN) juga berjalan sejak 26 Oktober lalu,” katanya dalam kenyataan mengenai Laporan Laksana Ke-32 pelaksanaan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin) dan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana), semalam.

Menurutnya, bagi Geran Khas Prihatin (GKP) 2.0, Tengku Zafrul berkata, tempoh rayuan GKP 2.0 dibuka mulai minggu ini dan ia boleh dibuat secara dalam talian.

“Rayuan GKP 2.0 dibuka bermula 7 hingga 21 Disember 2020. Rayuan boleh dibuat di https://gkp.hasil.gov.my,” katanya.

Mengulas mengenai Program Subsidi Upah 2.0 (PSU 2.0) di bawah pakej Kita Prihatin, beliau menjelaskan, setakat 27 November, sejumlah RM239.73 juta dibelanjakan bagi membantu 39,203 majikan untuk terus beroperasi dan mengekalkan seramai 307,420 pekerja.

“Jumlah ini lebih tinggi berbanding RM164.26 juta, 34,479 majikan dan 273,767 pekerja yang dicatatkan minggu lalu.

“Diingatkan permohonan baru bagi PSU 2.0 masih dibuka kepada majikan sehingga 31 Disember 2020,” katanya.

Setakat 30 September lalu, lebih 322,000 majikan dan 2.64 juta pekerja menerima PSU 1.0 di bawah pakej Prihatin dan Penjana.

Sumber : Harian Metro

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Jangan lupa untuk subscribe Facebook, Instagram & Juga Twitter @CherasDaily untuk info baharu dan terkini!

PERHATIAN: Pihak Cheras Daily  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir dengan bijak terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Cheras Daily juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*