Kes Tertinggi Dicatatkan Hari Ini, Apa Tindakan Kerajaan Selepas Ini?

Kes jangkitan baharu Covid-19 di Malaysia hari ini meningkat dan mencatatkan jumlah tertinggi dengan 1,884 kes, menjadikan jumlah kumulatif penularan wabak itu sebanyak 56,659 kes.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, ini menjadikan jumlah kebolehjangkitan Covid-19 meningkat kepada 13,842 kes.

Beliau berkata, daripada jumlah kes baharu itu, dua kes import manakala 1,882 kes membabitkan penularan tempatan.


Katanya, tiga negeri mencatatkan kes tertinggi iaitu Selangor (1,203 kes) diikuti Sabah (289) dan Kuala Lumpur (166).

“Pelaporan kes positif Covid-19 yang tertinggi adalah berpunca daripada pertambahan kes bagi Kluster Teratai (1,067 kes) dan Kluster Damanlela (101 kes).

“Sebanyak 33 kes daripada keseluruhan kes hari ini adalah berkaitan kluster di pusat tahanan sementara, lokap dan penjara membabitkan Kluster Bakti (12 kes), Kluster GK Tawau (9 kes), Kluster Penjara Seberang Perai (7 kes), Kluster Penjara Sandakan (3 kes), Kluster PTS Tawau (1 kes) dan Kluster Tembok (1 kes),” katanya pada sidang media, hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, setakat ini terdapat 115 pesakit positif Covid-19 dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dengan 48 daripadanya memerlukan bantuan pernafasan.

Beliau berkata, selain itu sebanyak 883 kes pulih Covid-19 dilaporkan hari ini, menjadikan jumlah kumulatif kes pulih adalah 42,480 kes atau 75 peratus.

“Daripada maklumat terkini dilaporkan ke Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC), ada dua kematian berkaitan Covid-19 menjadikan jumlah keseluruhan 337 kes kematian.

“Kes kematian ke-336 (kes ke-51,858) membabitkan lelaki warganegara berusia 80 tahun yang dilapor meninggal dunia di Hospital Duchess of Kent, Sabah.

“Manakala kes kematian ke-337 (kes ke-53,951) membabitkan wanita berusia 58 tahun meninggal dunia di Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Sabah. Beliau mempunyai penyakit darah tinggi, jantung dan obstruktif paru-paru kronik (COAD),”

Sumber : HMetro & Twitter KKM

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Jangan lupa untuk subscribe Facebook, Instagram & Juga Twitter @CherasDaily untuk info baharu dan terkini!

PERHATIAN: Pihak Cheras Daily  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir dengan bijak terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Cheras Daily juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*