KL, PJ, Klang Dan Shah Alam Antara Yang Akan Mengalami Gangguan Air Mula Jam 6 Petang Harini

Sebanyak 1,139,008 akaun merangkumi 1,279 kawasan sekitar Kuala Lumpur, Petaling, Klang, Shah Alam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Gombak dan Kuala Langat, akan mengalami gangguan bekalan air mulai jam 6 petang ini.

Gangguan bekalan tidak berjadual membabitkan tujuh wilayah itu berlaku pencemaran bau seakan pelarut di Sungai Selangor.

Ketua Komunikasi Korporat Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor), Elina Baseri, berkata susulan pencemaran itu Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Selangor Fasa 1, Fasa 2, Fasa 3 dan Rantau Panjang terpaksa dihentikan tugas.

“Sehingga jam 2:30 petang ini, pencemaran di muka sauk LRA Rantau Panjang pada tahap 8 TON dan LRA SSP1,2 dan 3 pula pada tahap 4 TON.

“Henti tugas keempat-empat loji ini dijangka menyebabkan gangguan bekalan air tidak berjadual membabitkan 1,139,008 akaun merangkumi 1,279 kawasan di Wilayah Kuala Lumpur, Petaling, Klang, Shah Alam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Gombak dan Kuala Langat yang mana bekalan air akan ditutup pada jam 6 petang ini.

“Usaha untuk mencairkan bahan pelarut dan ‘flushing’ bahan pencemaran yang terdapat di dalam Sungai Selangor sudah dilakukan dengan melepaskan air dari Empangan Sungai Selangor sebanyak 300 juta liter sehari dan Empangan Sungai Tinggi sebanyak 500 juta liter sehari,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam pada itu katanya, LUAS sudah melepaskan air mentah melalui operasi pengepaman kolam KL Larut dengan kapasiti 192 juta liter sehari untuk tujuan yang sama.

Beliau berkata, Air Selangor amat memahami situasi pengguna yang memerlukan air bersih terutama semasa peningkatan kes COVID 19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ini dengan mengambil segala usaha bagi meminimumkan impak gangguan kepada pengguna terjejas.

Katanya, perkembangan gangguan bekalan air tidak berjadual itu akan dimaklumkan dari semasa ke semasa, menerusi semua medium komunikasi Air Selangor termasuk Twitter, Facebook, Instagram, aplikasi Air Selangor dan laman sesawang kami di www.airselangor.com.

Bulan lalu, jutaan pengguna bekalan air sekitar Lembah Klang mengalami gangguan selama beberapa hari akibat masalah pencemaran sama.

Semalam, Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor meluluskan pindaan terhadap Enakmen Lembaga Urus Air Selangor 1999 yang meningkatkan hukuman terhadap pihak yang mencemarkan sungai di negeri itu.

Susulan pindaan terbaharu itu, mana-mana pihak yang didapati bersalah boleh dikenakan hukuman penjara mandatori, selain denda dinaikkan daripada maksimum RM100,000 kepada di antara RM200,000 hingga RM1 juta.

Sejak awal tahun ini, Selangor mengalami sembilan kali pencemaran yang menjejaskan bekalan air bersih kepada pengguna.

Senarai penuh kawasan boleh didapati dihttps://www.airselangor.com/uploads/LAMPIRAN%20A%201.pdf

Sumber : BHarian

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Jangan lupa untuk subscribe Facebook, Instagram & Juga Twitter @CherasDaily untuk info baharu dan terkini!

PERHATIAN: Pihak Cheras Daily  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir dengan bijak terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Cheras Daily juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*