Semua Pekerja Sektor Awam Dan Swasta Dalam Kawasan PKPB Diarah Bekerja Dari Rumah.

Semua pekerja sektor awam dan swasta peringkat pengurusan serta pentadbiran dalam kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) diarah bekerja di rumah mulai 22 Oktober ini.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pelaksanaan arahan ini berkuatkuasa sehingga pelaksanaan PKPB di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya, Labuan, Selangor dan Sabah tamat.

Katanya, ia membabitkan sejuta pekerja di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Selangor.

Menurutnya, keputusan itu dibuat menerusi Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang dipengerusikan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin selepas mendengar pembentangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berhubung peningkatan kes jangkitan Covid-19 membabitkan pekerja di pejabat.

“Terdapat sembilan kluster dari tempat kerja di negeri Selangor sehingga hari ini.

“Justeru, pekerja bagi sektor awam dan swasta di peringkat pengurusan serta pengawasan tidak perlu hadir ke pejabat tetapi hanya bekerja dari rumah (Work From Home) sepanjang PKPB,” katanya dalam sidang media hari ini.

Bagaimanapun, beliau berkata, pekerja dalam urusan kewangan yang membuat bayaran, pengurusan, penguatkuasaan dan kebajikan diberi pengecualian untuk bekerja di pejabat.

“Majikan perlu mengeluarkan surat pelepasan perjalanan bagi setiap kakitangan yang terpaksa bekerja di pejabat sepanjang tempoh berkenaan,” katanya.

Katanya, maklumat lanjut berhubung jenis pekerjaan dan prosedur operasi standard (SOP) akan dimaklumkan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi kenyataan media dalam masa terdekat.

Selain itu, Ismail Sabri berkata, pekerja yang tinggal di kawasan Zon Merah pula diwajibkan menjalani ujian swab Covid-19 dengan kos akan ditanggung oleh Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso).

Akan tetapi, terdapat pengecualian khas bagi proses kerja yang memerlukan berada di pejabat untuk melangsungkan pekerjaan seperti bahagian yang terlibat dalam urusan kewangan yang membuat bayaran, pengurusan, penguatkuasaan dan kebajikan dan pihak majikan diarah mengeluarkan surat pelepasan perjalanan bagi setiap kakitangan yang terpaksa bekerja di pejabat sepanjang tempoh yang ditetapkan, katanya.

Sumber : Harian Metro

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Jangan lupa untuk subscribe Facebook, Instagram & Juga Twitter @CherasDaily untuk info baharu dan terkini!

PERHATIAN: Pihak Cheras Daily  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir dengan bijak terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Cheras Daily juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*