Vaksin C0vid-19 Sudah Ditawarkan Kepada Malaysia Dengan Harga RM87.60 Sebotol

Setiap satu vaksin Fasiliti Akses Global Vaksin Covid-19 (Covax) yang ditawarkan kepada Malaysia menerusi pelan peruntukan vaksin Covid-19 global adalah AS$21 (RM87.60) harga maximum.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin berkata, rundingan dengan Covax mengenai proses perolehan vaksin kini di peringkat terakhir.

“Kita harap dapat tandatangani Covax dalam waktu terdekat. Cuma ingin dijelaskan Covax hanya sebahagian daripada keperluan kita dalam mendapatkan vaksin Covid-19.

“Sebahagian besar daripada perolehan ini akan dicapai menerusi rundingan dua hala dengan negara berkaitan,” katanya pada sesi pertanyaan bagi jawab lisan di Dewan Rakyat, semalam.

Khairy berkata, perbincangan yang turut membabitkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Kementerian Kewangan (MOF) dan Jabatan Peguam Negara itu sedang meneliti beberapa klausa perjanjian dalam Covax.

Kuala Lumpur: Antigen adalah bahan utama daripada empat bahan asas yang terkandung dalam setiap vaksin yang dihasilkan.

Pakar Perunding Mikrobiologi Perubatan, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan Universiti Putra Malaysia (UPM) Prof Dr Zamberi Sekawi berkata, tiga bahan utama yang lain ialah pengawet, penstabil dan antibiotik.

Menurutnya, fungsi antigen ialah merangsang tubuh untuk menghasilkan antibodi bagi membunuh virus dalam badan.

“Tindak balas antibodi ini terhasil dalam tempoh di antara seminggu hingga dua minggu selepas individu menerima suntikan vaksin.

“Ia (antibodi) menghalang individu daripada terkena jangkitan seperti influenza, polio dan meningitis (keradangan selaput otak serta saraf tunjang),” katanya.

Bagaimanapun, katanya, jenis empat bahan yang digunakan itu bergantung kepada kaedah tersendiri pengilang dalam menghasilkan vaksin.

“Gabungan empat bahan utama ini juga digunakan untuk memastikan vaksin dihasilkan tahan lebih lama sehingga dua tahun.

“Selain itu, keperluan orang dewasa mengambil suntikan vaksin adalah bergantung kepada risiko mendapat sesuatu penyakit,” katanya.

Beliau berkata, contoh, dalam satu kawasan, terdapat banyak kes influenza serta berbahaya kepada warga emas dan juga individu yang mempunyai penyakit kronik.

“Ia boleh menyebabkan kematian sekiranya dijangkiti virus itu dan mereka ada keperluan mengambil vaksin berkenaan.

“Golongan muda digalakkan mengambil suntikan vaksin meskipun gejala influenza dialami lebih ringan dan tidak memudaratkan kesihatan,” katanya.

Sumber : Harian Metro

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Jangan lupa untuk subscribe Facebook, Instagram & Juga Twitter @CherasDaily untuk info baharu dan terkini!

PERHATIAN: Pihak Cheras Daily  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir dengan bijak terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Cheras Daily juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*