10 Fakta Tentang Stonehenge Yang Anda Mungkin Baru Tahu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stonehenge adalah misteri sejarah utama. Salah satu mercu tanda paling terkenal di Britain, lingkaran batu yang unik yang terletak di Wiltshire moden terus membingungkan para sejarawan dan pelawat. Walaupun terdapat banyak penyelidikan dan teori, hari ini kita tidak dapat memahami bagaimana batu-batu itu diletakkan di sana dan mengapa.

Di tengah kekurangan kejelasan ini, berikut adalah 10 perkara yang kita tahu mengenai tugu prasejarah ini.

1. Ia sangat tua


Tapak ini melalui pelbagai transformasi dan tidak bermula sebagai cincin batu. Tebing bumi yang melingkar dan parit yang mengelilingi batu-batu itu dapat berasal dari sekitar 3100 SM, sementara batu-batu pertama diyakini telah dinaikkan di lokasi antara 2400 dan 2200 SM.

Selama beberapa ratus tahun ke depan, batu-batu itu disusun semula dan yang baru ditambahkan, dengan formasi yang kita tahu hari ini diciptakan antara tahun 1930 dan 1600 SM.

2.Ia dicipta oleh orang yang tidak meninggalkan catatan bertulis

Ini, tentu saja, adalah sebab utama mengapa begitu banyak persoalan berlanjutan di tapak ini.

3. Ia mungkin adalah tanah perkuburan

Pada tahun 2013, sepasukan ahli arkeologi menggali sisa-sisa 50,000 tulang yang dikremasi di lokasi tersebut, milik 63 lelaki, wanita dan kanak-kanak. Tulang-tulang ini berasal seawal 3000 SM, walaupun sebahagiannya berasal dari 2500 SM. Ini menunjukkan bahawa Stonehenge mungkin telah menjadi tanah perkuburan pada awal sejarahnya, walaupun tidak jelas apakah itu adalah tujuan utama laman web ini.

4.Sebilangan batu dibawa dari jarak hampir 200 batu

Mereka digali di sebuah bandar dekat bandar Welsh Maenclochog dan entah bagaimana diangkut ke Wiltshire – suatu prestasi yang merupakan pencapaian teknikal utama pada masa itu.

5.Mereka dikenali sebagai “batu berdering” ( Ringing Rock)

Batu-batu di monumen ini mempunyai sifat akustik yang tidak biasa – apabila dipukul, mereka menghasilkan bunyi denting yang kuat – yang mungkin menjelaskan mengapa seseorang bersusah payah untuk mengangkutnya dalam jarak yang sangat jauh. Dalam budaya kuno tertentu, batuan tersebut diyakini mengandung kekuatan penyembuhan. Sebenarnya, Maenclochog bermaksud “ringing rock“.

6.Terdapat legenda Arthuria mengenai Stonehenge

Menurut legenda ini, penyihir Merlin menyingkirkan Stonehenge dari Ireland, di mana ia didirikan oleh raksasa, dan membangunnya kembali di Wiltshire sebagai peringatan kepada 3.000 bangsawan yang dibunuh dalam pertempuran dengan orang-orang Saxon.

7.Mayat lelaki yang dipenggal digali dari laman tapak.

Lelaki Saxon abad ke-7 ditemui pada tahun 1923.

8. Lukisan Stonehenge realistik yang paling awal diketahui dihasilkan pada abad ke-16

Artis Flemish, Lucas de Heere, melukis karya seni cat air di lokasi, antara tahun 1573 dan 1575.

9.Ia adalah penyebab pertempuran pada tahun 1985

Pertempuran Beanfield adalah pertembungan antara konvoi kira-kira 600 pelancong Zaman Baru dan sekitar 1.300 polis yang berlaku selama beberapa jam pada 1 Jun 1985. Pertempuran meletus ketika para pelancong, yang dalam perjalanan ke Stonehenge untuk mengatur menjayakan Festival Bebas Stonehenge, dihentikan di sekatan jalan raya polis tujuh batu dari mercu tanda.
Konfrontasi itu menjadi ganas, dengan lapan polis dan 16 pelancong dimasukkan ke hospital dan 537 pelancong ditangkap dalam salah satu tangkapan besar-besaran orang awam dalam sejarah Inggeris.

banfield war

10. Ia menarik lebih dari satu juta pelawat setahun

gambar hiasan

Mitos yang berkekalan di sekitar Stonehenge menjadikan Tapak Warisan Dunia UNESCO sangat terkenal. Ketika pertama kali dibuka untuk umum sebagai tarikan pelancong pada abad ke-20, pengunjung dapat berjalan di antara batu-batu dan bahkan memanjatnya. Namun, disebabkan oleh hakisan batu yang serius, monumen ini telah dilepaskan sejak tahun 1997, dan pengunjung hanya boleh melihat batu-batu itu dari kejauhan.
Pengecualian dibuat semasa solstis musim panas dan musim sejuk, dan ekuinoks musim bunga dan musim gugur.

sumber : https://www.historyhit.com/facts-about-stonehenge/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*