10 Tips Untuk Tidak Tersalah Memilih Airbnb Anda!

Selepas daripada perintah kawalan pergerakan yang diperintahkan oleh kerajaan Malaysia, kini telah diumumkan perintah kawalan pergerakan pemulihan dimana anda sudah boleh berjalan merentas negeri dan ada yang mengambil peluang untuk bercuti bersama keluarga setelah tiga bulan berkurung di dalam rumah.

Jadi admin Cherasdaily.com ingin berkongsi 10 tips yang anda perlu tahu untuk mengenal pasti adakah Airbnb itu seperti yang di wawarkan atau bak kata pepatah indah khabar dari rupa.

Gambar yang ditunjuk meninggalkan lebih persoalan dari jawapan

Listing terbaik akan menunjukkan foto dari beberapa sudut, tetapi ada juga yang anda akan tertanya-tanya tentang sesuatu dari sudut gambar tersebut. Di hujung spektrum yang lain, senarai yang dipersoalkan akan mempunyai gambar kawasan luar, kawasan kejiranan, dan jalan… tetapi bukan yang paling anda minati: bilik tidur, bilik mandi dan dapur, kata ketua pegawai digital Nerissa Marbury , yang telah menempah semuanya dari seluruh rumah hingga bilik peribadi di 12 bandar di lima negara. “Sekiranya penyenaraian mempunyai foto yang terbatas, tidak ada salahnya meminta lebih banyak foto kepada tuan rumah. Dan sekiranya tuan rumah menawarkan alasan yang lemah lembut mengapa ini tidak mustahil, berhati-hatilah, “katanya.

Anda tidak menjumpai banyak review tentang Airbnb tersebut

Semasa anda membeli sesuatu dari tilam hingga pengisar, maklumat apa yang paling berharga bagi anda? Review dari orang asing, rakan anda, jiran anda – sesiapa sahaja yang akan memberikan pandangan mengenai pengalaman mereka. Perkara yang sama berlaku untuk penyenaraian Airbnb. Sekiranya tidak ada ulasan/review, anda harus terus berhati-hati, kata Sara Mosadegh, tuan rumah dan pengurus harta tanah Airbnb. Walaupun, pasti, setiap penyenaraian baru akan bermula dari yang pertama, jika anda mempertimbangkan untuk terus membuat tempahan tanpa maklum balas dan tuan rumah yang tidak memberi respons, berhati-hatilah, takut ada pulak benda lain yang menumpang hihik.

Ada juga senarai yang anda jumpa, hanya memberikan ulasan tidak elok!

Anda mungkin menemui airbnb dengan banyak ulasan – tetapi ada di antara mereka yang negatif? Satu-satunya perkara yang lebih buruk daripada tidak ada maklum balas adalah kritikan negatif terhadap penyenaraian, kata Mosadegh. “Ulasan yang mengatakan perkara negatif mengenai wifi, jiran, atau keselamatan kejiranan penting untuk diselesaikan. Itulah sebabnya anda harus meluangkan masa untuk membaca semua ulasan dan menggali lebih mendalam, ” jelasnya. Dia juga mengesyorkan ulasan yang menyebutkan pembinaan, kerana itu dapat berubah atau diperbaiki dari masa ke masa. “Ulasan komen mungkin bukan pemecah perjanjian tetapi selalu menjadi sesuatu yang harus anda pertimbangkan,” tambahnya.

Anda tidak menjumpai foto yang sesuai dengan description

Gunakan kemahiran penyiasatan anda untuk melihat apakah keterangannya sesuai dengan gambar yang diberikan, kata Jessica Norak, seorang penulis perjalanan dan Airbnb yang sering menggunakan servis tersebut. “Sekiranya teks itu bertuliskan ‘apartmen mewah’ dan anda melihat cat yang terkelupas, lantai konkrit yang tidak rata, dan perabot kecil yang digambarkan, itu mungkin bukan pangsapuri mewah,” jelasnya. “Pastikan untuk memeriksa foto-foto yang telah diverifikasi atau diambil oleh Airbnb, dan gunakan foto-foto tersebut untuk memberitahu bagaimana pendapat `anda tentang pangsapuri, dan bukannya keterangannya, jika keduanya tidak sesuai.”

Harga yang tidak munasabah

Mencari tawaran yang baik selalunya ibarat perjudian: menjimatkan wang selalu menjadi bonus, tetapi penting untuk memahami mengapa tempat berada jauh di bawah nilai pasaran berbanding dengan senarai lain, kata nomad digital dan tetamu Airbnb yang kerap Veronica Silva. Seperti yang dia katakan, sering ada alasan, jadi jangan hanya percaya bahawa anda menjaringkan pilihan yang sesuai dengan anggaran langsung. “Mungkin kawasan sekitarnya tidak hebat, atau tempat itu sendiri kekurangan sesuatu dan tuan rumah hanya berusaha menebusnya,” jelasnya. Sekiranya ragu-ragu, anda harus meminta calon tuan rumah anda untuk memberikan gambaran lebih lanjut mengenai bagaimana dia sampai pada kadar tersebut.

Anda menemui Ralat

Pasti, tidak semua orang adalah penulis atau pakar tatabahasa, tetapi jika anda terus mencari percanggahan dalam senarai, anda mempunyai alasan untuk mengangkat kening. Seperti yang dikatakan oleh Marbury, kadang-kadang terdapat kesalahan ketik yang jujur kerana tuan rumah mempunyai lebih daripada satu senarai atau bukan penutur bahasa Inggeris asli, tetapi jika anda membaca tentang “halaman belakang” tetapi tidak ada yang digambarkan, anda harus berasa berdaya untuk meminta kejelasan. Sekiranya anda tidak dapat berkomunikasi dengan tuan rumah dengan berkesan, Marbury berkata.

Anda tidak pasti sama ada ia sah

Inilah kesepakatan: ketika Airbnb semakin popular, pelbagai pegawai bandar, negeri dan negara mulai mengatur secara ketat apa yang diizinkan – dan yang tidak. Norah mengatakan bahawa untuk melindungi diri anda, dan untuk menurunkan risiko cegukan setelah anda tiba, penting untuk memastikan bahawa penyenaraian anda mempunyai lesen perniagaan atau nombor pendaftaran. “Di banyak bandar, hartanah Airbnb perlu didaftarkan secara sah untuk dikendalikan sebagai Airbnb,” jelasnya. Barcelona di Sepanyol, dan San Francisco di California, adalah dua destinasi seperti itu, tetapi anda harus meneliti peraturan di mana-mana tempat yang anda lalui. Anda juga mungkin diminta di kastam untuk mendapatkan maklumat ini, dan memilikinya akan menghilangkan kekeliruan atau kesulitan. “Pegawai lapangan terbang di Seychelles memeriksa untuk memastikan Airbnb kami didaftarkan ketika kami tiba di lapangan terbang,” kata Norah. Di mana anda menjumpainya? Dia mengatakan untuk sebilangan besar bandar ini, anda akan menemui nombor pendaftaran perniagaan atau bandar yang tertera di suatu tempat di keterangan harta tanah.

Anda menempah tempat pertama yang anda dapati

Banyak pengalaman perjalanan yang tidak menyenangkan dapat dielakkan jika anda bersedia menggulung lengan baju dan melakukan usaha yang sewajarnya untuk memastikan bahawa anda menempah apa yang anda mahukan, kata Marbury. Lagipun, anda tidak boleh mengharapkan tempat yang 100% sesuai dengan standard anda jika anda tidak meluangkan masa untuk meneliti maklumat yang anda pesan. “Sekiranya wifi kuat dan konsisten penting bagi anda, jangan anggap semua kelajuan wifi sama di semua senarai. Atau, jika anda tidur ringan dan tingkap bilik tidur menghadap jalan utama, anda harus bertanya mengenai kebisingan lalu lintas, “jelasnya. Apabila anda membaca perihalan, awasi apa yang cuba disampaikan oleh tuan rumah, dan bukannya tergesa-gesa mencari sesuatu supaya anda dapat menyemaknya dari senarai tugas yang harus dilakukan. “Tuan rumah yang baik lebih suka menguruskan harapan anda sebelum anda mengklik” tempah “kerana ia juga menyakitkan untuk mereka,” tambahnya.

Tuan rumah anda mengambil masa untuk bertindak balas

Semasa anda melihat-lihat profil, jangan abaikan kadar tindak balas. Terutama jika anda melancong ke destinasi yang tidak dikenali di mana anda tidak akan fasih berbahasa ibunda, mempunyai tuan rumah yang cepat dan tersedia adalah mustahak. Marbury mengatakan bahawa ia adalah bendera merah utama apabila tuan rumah anda memerlukan masa untuk bertindak balas kepada anda – atau sama sekali tidak membalas. “Tuan rumah yang tidak dapat menjawab pertanyaan dalam jangka masa yang tepat biasanya adalah tuan rumah yang tidak akan bertindak balas kepada anda lebih cepat apabila anda mempunyai masalah yang ingin diselesaikan di dalam rumah setelah mendaftar masuk,” jelasnya.

Sumber : Reader Digest

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Jangan lupa untuk subscribe Facebook, Instagram & Juga Twitter @CherasDaily untuk info baharu dan terkini!

PERHATIAN: Pihak Cheras Daily  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir dengan bijak terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Cheras Daily juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*