Inilah perkara yang tidak boleh diambil mudah tentang penderaan kanak – kanak

Erin Cole berusia 6 bulan ketika perceraian ibu bapanya menyebabkan hidupnya tidak terkawal. Teruskan membaca untuk mengetahui bagaimana dia tidak hanya mengatasi penderitaan dan trauma selama bertahun-tahun, tetapi juga menggunakan masa lalunya yang bermasalah untuk memenuhi impiannya.

gambar cole dan kakaknya jenna cole

Dia tidak ingat ketika penderaan dan pengabaian tidak mempengaruhi hidupnya, namun usahawan, pereka dan pengarang Erin Cole telah menemukan cara untuk mengatasi kemungkinan. Dia baru sahaja bertahan; dia berjaya.

Ibu bapa Cole bercerai ketika dia masih bayi, dan ibunya yang kaki botol menjadikan keluarga itu menuju jalan kehancuran. Ketika ibunya berkahwin dengan seorang lelaki, Cole disebut sebagai “Kapten Jack,” keadaan menjadi semakin buruk. Ayah tirinya yang baru, juga peminum, menderita gangguan tekanan post-traumatic stress disorder dan sering mengalami kemarahan – dengan Cole dan adik-beradiknya menjadi sasarannya. (Itu Cole, di atas kiri, bersama kakaknya Jenna Cole.)

Di antara dirotan dengan dahan pokok, terpaksa berlapar, dan terkurung dari rumahnya semalaman sejak berusia lima tahun, Cole menjadi putus asa untuk jalan keluar. melalui pengalaman berdikari dan kata-kata neneknya yang prihatin, dia menemui garis kehidupan utamanya di jalan gelap pada masa kecilnya. Memori Cole, The Size of Everything, berkongsi perjalanannya dari kehidupan yang menyakitkan hingga kejayaan yang dia nikmati hari ini sebagai pereka terkenal dengan koleksi yang ditampilkan di seluruh dunia.

Inilah yang dikatakan oleh Cole, setiap orang mempunyai pendapat yang salah mengenai penderaan dan pengabaian kanak-kanak – dan apa yang boleh kita lakukan untuk membantu:

Kanak-kanak yang mengalami penderaan mungkin tidak mengakuinya

Jika ditanya kepada kanak – kanak dan dijawab semuanya baik-baik saja di rumah, itu adalah permulaan, tetapi hakikatnya, mereka yang berada dalam situasi yang kasar tidak mungkin mengakui kebenarannya. Kanak-kanak yang didera adalah penjaga rahsia. Anak-anak yang sering diabaikan bahkan tidak menyedarinya, kerana itu semua yang pernah mereka ketahui. Nasihat terbaik Cole adalah memberi perhatian dan mempercayai naluri anda.

Penderaan akal dan emosi tidak dapat dilihat

Penderaan dan pengabaian boleh mengambil sejuta bentuk yang berbeza, dan banyak di antaranya tidak dapat dilihat. Kanak – kanak mudah didera  kerana mereka terdedah dan boleh dimanipulasi. Contoh, “Aku sumpah kau jadi orang paling tak berguna kalau kau bagitau orang pasal ni!,” ianya tidak akan berfungsi pada orang dewasa, tetapi seorang kanak-kanak akan mengambil hati, jelas Cole. Lebam dan patah tulang mudah dijumpai; tetapi ego yang sakit atau semangat yang luluh tidak.

Penyalahgunaan dadah dan penyakit mental juga sering memainkan peranan

Segala-galanya berubah menjadi buruk apabila adik Cole meninggal. “Ibuku mengalami kemurungan yang tidak pernah dia sembuhkan. Ia sangat mengerikan sehingga abang sulung saya pergi untuk tinggal bersama seorang rakan, dan ibu saya dimasukkan ke hospital mental, ”kenangnya. “Selain itu, dua orang alkoholik bukanlah pencari nafkah yang boleh dipercayai, jadi kami sering mempunyai wang yang sedikit untuk mebeli barang-barang seperti pakaian dan makanan.”

Kanak-kanak yang didera dan diabaikan sering dibuli di sekolah

“Walaupun saya dan kakak saya tidak dapat memberitahu anda betapa kami berbeza dengan anak-anak lain – adakah stoking terlalu besar atau seluar terlalu pendek atau ibu bapa yang lupa menjemput kami dari sekolah? – kami tahu dengan jelas bahawa siapa kami sebenarnya, “kata Cole. “Oleh kerana itu, kami dibuli tanpa belas kasihan.”

Pelaku dan mangsa datang dalam pelbagai bentuk dan saiz

“Orang jahat” itu boleh menjadi jiran yang kelihatan manis atau doktor yang baik dari gereja. Mereka bahkan boleh menjadi ibu bapa atau datuk nenek. Pendera boleh jadi seorang yang pemalu atau periang, popular atau sebaliknya.

Mengajar anak-anak anda tentang bahaya orang yang tidak dikenali sahaja tidak cukup

Selalunya, pelaku adalah seseorang yang dikenali dan dipercayai oleh kanak – kanak itu. Orang yang menyakiti kanak-kanak memang tahu bagaimana hendak memanipulasinya, biasanya dengan ketakutan dan ancaman dari si pelaku atau hukuman selanjutnya. Anak-anak perlu diajar, “Sekiranya ada yang memukul atau mengugut anda, tolong beritahu orang dewasa yang dipercayai. Anda tidak akan pernah dihukum kerana berlaku jujur. ”

Kanak-kanak yang dianiaya mungkin akan merasa bersalah

“Ketika penderaan di rumah dan sekolah menjadi terlalu banyak, saya lari untuk tinggal bersama ayah dan teman wanitanya. Saya berasa sangat bersalah kerana meninggalkan ibu saya sendirian dengan ayah tiri saya (kakak saya juga sudah semestinya ketika ini), tetapi saya tidak dapat membawanya ke sana lagi, “kata Cole. “Pada ketika itu – saya berusia 11 tahun – saya menyedari bahawa tidak ada orang dewasa yang akan menyelamatkan saya.”

Seseorang boleh membuat perbezaan yang sehingga menyelamatkan nyawa

“Semasa membesar, saya tidak mempunyai banyak pengaruh positif orang dewasa dalam hidup saya, tetapi saya mempunyai seorang nenek yang hebat. Dia selalu mengatakan kepada saya bahawa saya boleh melakukan dan menjadi apa sahaja yang saya mahukan, bahawa saya mempunyai bakat dan cita-cita, dan saya akan melakukan perkara-perkara hebat, ”kata Cole. “Kata-katanya tepat seperti yang saya perlukan. Kerana dia, saya baru tahu bahawa ada kehidupan yang lebih baik bagi saya di luar sana. ”

Adalah mustahil untuk mematahkan kitaran penderaan dan pengabaian

Untuk melakukannya memerlukan keberanian, kekuatan, iman dan kepercayaan bahawa anda layak memiliki perkara-perkara hebat dan orang-orang hebat dalam hidup anda. Menghentikan kitaran adalah pilihan yang tersedia untuk semua orang, tidak kira betapa tragisnya keadaan mereka.

Sumber – Readers Digest

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Jangan lupa untuk subscribe Facebook, Instagram & Juga Twitter @CherasDaily untuk info baharu dan terkini!

PERHATIAN: Pihak Cheras Daily  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir dengan bijak terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Cheras Daily juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*