Timbul Pula Isu Susu Farm Fresh Bukan Milik Bumiputera, Apa Kata Anda?

Semalam, viral di media sosial kisah Azmi Zainal, atau lebih popular dengan gelaran Bos Susu yang telah take over satu kilang jem jenama IXL di Australia. Ramai juga netizen yang tumpang happy dengan berita tersebut.

Yelah kalau ikutkan, Bos Susu memang dah cukup popular dalam kalangan peminat dengan produk susu Farm Freshnya. Lagi-lagi lepas jadi penaja program Gegar Vaganza selama dua musim. Memang ramai yang suka cara dia buat marketing, cukup sempoi dan tak menjengkelkan.

Tapi, tiba-tiba keluar pula cerita yang rupa-rupanya, susu Farm Fresh bukan produk orang Melayu. Alamak! Perkara itu telah didedahkan oleh seorang pengguna Facebook, Aliff Ahmad semalam dan mendapat perhatian dari netizen.

Menurut Aliff, berdasarkan cariannya di Interepo, syarikat Farm Fresh Milk Sdn Bhd sebenarnya dimiliki 100% oleh The Holstein Milk Sdn Bhd. Kalau korang nak tahu, ada dua orang pengarah yang bertanggungjawab menguruskan syarikat tersebut iaitu Loi Tuan Ee dan Loi Tuan Kin.

23.3% daripada The Holstein Milk ini pula dimiliki oleh Farmchoice Food. Dalam syarikat ini, Bos Susu hanya mempunyai 1.3% sahaja dari keseluruhan syarikat. Kiranya, majoriti pemilikan syarikat tersebut bukannya dalam kalangan orang Melayu, tapi pasangan adik-beradik Loi dan Tan Chow Yin dari Singapura.

Jika ditanya aku, adakah Farmfresh milik Melayu, Muslim dan Bumiputera. Mengikut definition aku, ia tidak. Kerana tidak mencapai majoriti pemilikan syarikat tersebut dan penguasaan (director control) tidak berada dalam tangan orang Melayu, Muslim dan Bumiputera.

Kata Aliff, niatnya bukanlah untuk menjatuhkan mana-mana individu, tetapi dia cuma ingin mendidik netizen untuk percaya sesuatu maklumat berdasarkan bukti. Bahkan dalam Islam juga ada mengajar kita konsep tabayyun yang bermaksud selidik dengan teliti.

Walaupun begitu, isu ini telah mendapat reaksi yang pelbagai dari netizen. Ada yang masih setia, dan ada juga yang terus boikot. Alahai, kalau bukan susu milik orang Melayu, tak boleh minum ke?

Walau bagaimana pun, kalau dah produk yang dikeluarkan berkualiti dan sedap, apa salahnya kalau masih nak beli, kan? Tapi terpulanglah pada pendapat masing-masing. Kalau tak nak beli, banyak lagi pilihan lain yang korang boleh tengok dekat kedai sana. Yang penting, makanan tersebut diyakini halal.

Kredit : facebook dan twitter via Ohmedia

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Jangan lupa untuk subscribe Facebook, Instagram & Juga Twitter @CherasDaily untuk info baharu dan terkini!

PERHATIAN: Pihak Cheras Daily  tidak akan bertanggungjawab Iangsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir dengan bijak terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Cheras Daily juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*